Wormen

geen pretje

Wormen

De verschillende wormsoorten hebben niet altijd dezelfde infectievorm. De meest voorkomende manieren waarop een huisdier besmet kan worden zijn:

– In de baarmoeder
– Door het drinken van moedermelk
– Opname van wormeieren uit de omgeving door snuffelen, rollen en likken aan grond, gras of ontlasting
– Eten van besmette prooidieren of slachtafval(vlees)

Door minimaal 4 keer per jaar te ontwormen voorkom je dat je hond of kat een ernstige wormbesmetting ontwikkeld.

Een wormbesmetting bij mijn huisdier voorkomen

Een wormbesmetting is vervelend en kan zelfs gevaar met zich meebrengen voor huisdier en gezin. Jouw huisdier volledig wormvrij krijgen kan helaas niet. Door te ontwormen voorkom je dat je huisdier last krijgt van een wormbesmetting en bijvoorbeeld veel wormen en eieren uit gaat scheiden. Hiermee voorkom je vervolgens ook weer dat andere dieren last krijgen van wormen.

Een wormmiddel zorgt er voor dat de wormen die in het lichaam aanwezig zijn dood gaan en geen eieren meer kunnen produceren, zo kan een ernstige wormbesmetting worden voorkomen. Voor de gezondheid van mens en dier adviseert de ESCCAP om minimaal 4 keer per jaar te ontwormen.

Hoe kunnen mensen besmet raken?

Vrouwelijke wormen scheiden eieren uit. Deze eieren komen via de ontlasting van de gastheer (hond of kat) in de omgeving terecht. Mensen kunnen besmet raken als ze in aanraking komen met wormeieren. Wormeieren zijn met het blote oog niet te zien en kunnen buiten lang overleven. Vooral zandbakken en plaatsen waar huisdieren poepen zijn plaatsen waar veelal wormeieren liggen.

Hoe kan ik een worm besmetting voorkomen?
Honden en katten rollen en spelen vaak door gras of zand. Aanwezige wormeieren kunnen in de vacht of op de huid blijven zitten. Als je vervolgens je hond of kat aait kunnen deze eieren onder je nagels blijven zitten. Ook kinderen hebben, door het spelen in bijvoorbeeld zandbakken, een vergrote kans om in aanraking te komen met wormeieren. Door een goede persoonlijke verzorging en een correcte ontworming van je huisdier ben je goed beschermd tegen een ernstige wormbesmetting

Zie je een soort rijstkorrels rond de anus van je huisdier? Dit duidt vaak op een lintwormbesmetting.