Veelgestelde vragen

van onze dierenarts

Veelgestelde vragen

Onze dierenarts heeft de antwoorden op veel gestelde vragen over wormen bij de hond of kat voor u verzameld.

Als u op èèn van de onderstaande vragen klikt, krijgt u direct antwoord. Wanneer u een andere vraag heeft verwijzen wij u graag naar de contactpagina.

Ontwormen met een minitablet kan heel eenvoudig met de tabletjes van No Worm Pro. Deze smakelijke tabletjes mag je al toedienen bij pups vanaf 2 weken oud en bij kittens vanaf 6 weken oud. Het is wel belangrijk dat je het diertje goed weegt omdat het gewicht doorslaggevend is voor de hoeveelheid. Ook kunnen pups en kittens pas vanaf 0,5 kg ontwormd worden met No Worm Pro.

No Worm pasta is zeer geschikt voor pups en kittens. Bij de 10 ml No Worm pasta kunt u een fijndoseerspuitje krijgen waarmee u pups en kittens vanaf 200 gram nauwkeurig kunt ontwormen. Weeg de pups/kittens individueel en doseer nooit te weinig (dit kan leiden tot resistentie bij wormen, wat betekent dat het middel de volgende keer minder werkzaam kan zijn). De pasta hoeft maar één dag gegeven te worden en werkt tegen zowel de lintwormen als de spoelwormen, maar niet tegen spoelwormlarven.

Vlooien zijn de overbrengers van de meest voorkomende lintworm bij katten en honden. De vlo is tussengastheer voor de grote honden lintworm, ofwel de vlooienlintworm. Een hond of kat raakt besmet door het inslikken van een vlo die besmet is met lintwormlarven. Deze lintwormlarven groeien in uw huisdier uit tot een volwassen lintworm in de darm. Als u dus vlooien op uw huisdier ziet is het mogelijk dat uw hond of kat ook besmet is geraakt met deze vlooienlintworm (Dipylidium caninum). Daarom is het verstandig om naast een vlooienbehandeling, uw hond en kat ook een wormenkuur te geven.

Let op: Niet alle wormmiddelen werken tegen de vlooienlintworm. Vraag hiernaar bij uw dierenspeciaalzaak.

Via orale opname van wormeitjes uit de omgeving, afkomstig uit de ontlasting van andere honden en katten raakt een huisdier (weer) besmet met spoelwormeitjes. Bij volwassen honden en katten komt het larfje in het eitje in de darm uit en groeit vervolgens op tot volwassen spoelworm. Bij jonge honden en katten maakt het larfje eerst een trektocht door organen in het lichaam. De spoelworm van hond en kat is ook gevaarlijk voor kinderen en kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Het advies is om uw volwassen huisdier minimaal 4x per jaar te ontwormen.

Ja, huisdieren kunnen hun hele leven weer opnieuw besmet raken met wormen en wormeieren uitscheiden in de omgeving. Wormen kunnen zorgen voor gezondheidsproblemen bij onze huisdieren, maar ook bij de mens. Het regelmatig, minimaal 4x per jaar ontwormen, beschermt uw huisdier en ons door de infectiedruk van wormeieren in de omgeving te verlagen.

De beste bescherming aan uw huisdieren en uw familie geeft u als u tenminste 4 x per jaar alle honden en katten in huis ontwormt. Bezoek voor meer informatie de website van de ESCCAP

Ja, een pup moet (vaak) ontwormd worden. Een pup wordt besmet met spoelwormlarven al tijdens de dracht in de baarmoeder en later via het drinken van moedermelk. Gelukkig is de fokker al begonnen met ontwormen op 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd. Na die tijd moet de pup totdat hij/zij een half jaar oud is maandelijks ontwormd worden.

Kittens moeten voor het eerst worden ontwormd worden als ze 3 weken oud zijn. Kittens worden niet zoals pups in de baarmoeder besmet met spoelwormlarven, maar pas later door het drinken van de moedermelk. Ze kunnen dus iets later dan een pup voor het eerst ontwormd worden.

Kittens worden ontwormd op een leeftijd van 3, 5, 7 en 9 weken, daarna iedere maand totdat ze een half jaar oud zijn.

Het is ook mogelijk uw katten te ontwormen met de No Worm pasta, misschien gaat dit makkelijker. Daarnaast heeft uw dierenspeciaalzaak ook de Easypill. Dit is een soort smakelijke kneedpil, waarin de ontwormingstabletten kunnen worden verstopt.

Het beste is om de kat eerst een klein stukje Easypill te geven zonder een pil daarin. Daarna een stukje Easypill met daarin het ontwormingstablet en als beloning nog eens een stukje Easypill. Ontwormen wordt op deze manier als leuk ervaren.

Voor meer vragen of meer informatie over wormen en de ontwormproducten kunt u contact opnemen met onze dierenarts.